I över 100 år har Båstad haft sin Scala Biograf.
Men det är först 1977 som biografen hamnade på den plats den ligger nu; På det mysiga lilla torget bakom Turistbyrån, med Församlingshem och Pastorsexpedition som närmaste grannar.

Vår vackra biograf, med sin härliga retrokänsla, är designad av kommunens dåvarande fastighetsingenjör Jan Rylander. Även om biografen har renoverats vid flera tillfällen har den speciella färgsättningen från den tiden bevarats.
Ridån tillkom 2021.

 

 


Biografen är fullt utrustad med dagens digitala teknik. Bra surroundljud och en stor bioduk, tillsammans med landets bästa benutrymme, gör att filmupplevelserna på Scala blir något utöver det vanliga. De 80 platserna blir inte helt sällan utsålda.
På senare år ligger besöksantalet runt 20.000 per år. Vi visar film nästan alla dagar i veckan – året runt – och erbjuder generöst med visningar även på dagtid.

 

Vi som driver Scala älskar film!
Och vi brinner lite extra för de där prisbelönta och hyllade filmerna från alla delar av världen, filmer som kanske inte annars får plats på andra mindre biografer. Något som gör att vi blivit en oas för filmintresserade även på andra sidan läns- och kommungränser.
Och vi är ofta ensamma i trakten i att visa spännande dokumentärfilmer, där musik och konst ligger oss extra varmt om hjärtat. Även opera live från The Metropolitan i New York liksom konserter andra direktsända event kan du uppleva hos oss.

Men vi tycker lika mycket om att visa de stora breda filmerna som fyller salongen med både skratt och spänning.

Vi vill fungera som en naturlig mötesplats i kommunen, där ett spontant biobesök helt allena kan ge spännande samtal med stolsgrannar innan visningen eller i foajén efter filmen.

På väggarna hänger filmaffischer från Bo Widerberg. Bo levde sina sista år i Båstad och var aktiv i biografen. Bland annat startade han 1996 Lilla Filmfestivalen, en festival som pågår än idag första helgen i augusti varje år.

Lokalerna har även vingslag från historien då den fungerade som flyktingförläggning under andra världskriget när de vita bussarna anlände till Skåne.

 

 

 

Under Coronapandemin blev biografen kommunens vaccincentral. I foajén fick närmare 10 tusen personer sina stick i armen, därefter fick de sitta av sin kvart i salongen och då visade vi såklart film för dem.

Dessutom blev det invånarnas ”andra vardagsrum” då det arrangerades Jukeboxbio när allt annat var nedstängt under pandemin.

Under tennisveckorna brukar salongen hyras ut till föreläsningar och seminarium, många kända profiler och tennisproffs har besökt Scala under åren.

Här har även arrangerats bröllop, studentfester, högtidliga kalas och andra festliga tillställningar.

Sedan 2019 drivs biografen av Hannes Gerhard / Gerhard Bio AB med kollegorna Anette Sundberg och Ludwig Ivarsson Bengtsson.
Även Naime Åhrlin och Tom Lindquist välkomnar er i kassan då och då.

Den tidigare biografen låg ungefär där Gamlegården ligger nu. Här ser ni den enda kända bild från den tiden.

 

 

 

 

 

Innan dagens Scala blev biograf var lokalen ortens gymnastiksal (fram till början av 70-talet).